Julklappskriget – en släktsaga

Denna vecka ber Mymlan oss skriva något om släkten. Jag väljer att skriva om en särskild tradition vi har i släkten på mammas sida.

Varje annandag jul träffas vi för lite julfirande. Visserligen utan julmat eftersom de flesta efter två dagar är ganska less på köttbullar och prinskorv. Tacos har varit populärt några år, lätt att göra när många munnar ska mättas. Vi är en stor släkt, just denna dagen brukar det landa runt 35 personer i den gamla fina tegelvillan inne i stan. Mormor, mostrar, morbröder, kusiner, kusinbarn och en massa respektive.

Obligatoriskt inslag denna dag är julklappsutdelning. Eller julklappslek, eller om jag ska vara riktigt ärlig och nämna saker vid sitt riktiga namn: julklappskrig.

1. Alla tar med sig en julklapp på ett förutbestämt tema till en nätt summa av 50 kronor.

2. Alla julklappar läggs i en prydlig hög.

3. Alla får dra en lapp med ett nummer på 1-35 (om vi nu är 35 personer där).

4.Julklappar väljs och öppnas i nummerordning, just här har det ingen betydelse men det ger lite försmak.

5. Nu börjar kriget.

6. Nummer 1 tar sin klapp och byter till sig den klapp han eller hon vill ha istället. Här är det hårda regler, vill någon ha ”din” klapp får du inte säga nej, bara att byta snällt.

7.Nummer 2 gör samma sak. här kan då även nummer 1 bli av med sin nyss tillbytta klapp.

8. Så här fortsätter det, klappar byts likaså elaka blickar.

9. Till sist är det dags för lyckliga 35 som kan välja precis vilken klapp han eller hon vill utan att behöva vara rädd för att senare bli av med den.

10. Efter kriget är slut brukar klappar bytas igen oftast så de stackars barnen ska få något vettigt.

Varje år brukar det finnas en eller ett par klappar som är extra populära. Har man fått tag i denna gäller det att spela cool och inte dra uppmärksamhet till sig. Har man nummer 35 kan man spela extra dryg, gå iväg och se på TV eller nåt. Sedan glider man in och väljer ut sin favoritklapp.

Annonser

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Julklappskriget – en släktsaga

  1. Så där brukar vi också göra när vi träffar en grannfamilj kring jul (ja, vi var grannfamiljer när vi var små, men nu när alla barn är vuxna och har barn i sin tur är vi väl 18 stycken…). Alla köper varsitt paket för typ en 100-lapp, men vi numrerar inte paketen, utan slår i tur och ordning två tärningar. Om man får en sexa får man välja ett paket. Så går vi runt tills alla har fått sexor och varsitt paket. Sen öppnar vi. Sen går vi exakt tre varv och slår tärning igen, och de som får sexor då får byta ut sin paket mot vems som helsts i sällskapet. Biobiljetter brukar vara det folk slåss mest om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s