Mobbning

Jag tror att alla lärare har några områden som engagerar dem extra mycket utöver själva undervisningen i skolan. För mig är dessa områden genus, mobbning och självkänsla. Genus för att det för mig är otänkbart att ett barns kön ska få avgöra hur vi tänker och om barnet och vad vi har för förväntningar på det. Mobbning för att det är en så vanligt förekommande företeelse som förstör inte bara skolgången utan i många fall resten av livet för så väldigt många barn. Självkänsla för att så mycket bottnar i barns goda eller dåliga uppfattning om sig själva.

I dag läste jag denna artikel av Jonas Leksell i Aftonbladet.

Att kalla saker vid sitt rätta namn är också viktigt. Tyvärr är det alltför vanligt att vuxenvärlden av rädsla för att ta tag i situationen kallar mobbning för ”konflikt”, och i stället för att rikta åtgärder mot den som mobbar börjar leta efter problem hos den som blir trakasserad. I en konflikt är flera jämbördiga parter inblandade, i en mobbningssituation är problemet enkelt. Åtgärderna ska sättas in mot mobbaren, ingen skuld ska läggas på den som är utsatt för kränkning.” Jonas Leksell

Läs artikeln och kom gärna tillbaka hit och kommentera. Vad tycker ni? Vilka områden anser ni borde prioriteras i skolan utöver undervisning?

Uppdatering: Med utöver menar jag inte att dessa områden är mindre viktiga än undervisningen. Jag borde ha skrivit vid sidan av undervisningen. Dessa områden är minst lika viktiga som undervisningen om inte viktigare.

Annonser

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Mobbning

  1. Mamma

    Kan bara säga att du är så klok.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s